Friday, 3 April 2015

Atasi Sifat Malu Nak Berbisnes

Assalamualaikum.

Semoga anda yang sedang membaca blog ini dilimpahi rahmat dan kasih sayang dari Allah S.W.T.

Saya percaya ramai yang ingin buat bisnes. Tapi perkara utama yang menjadi penghalang adalah perasaan MALU. Ada tak yang pernah rasa macam ni?

Biasanya kita malu untuk memberitahu secara bersemuka kepada rakan atau orang ramai tentang barangan yang kita jual.

Sebenarnya, saya pun malu nak berbisnes. In fact saya memang pemalu orangnya, tapi dengan orang yang tak kenal jela. Muntah pulak kawan-kawan rapat saya kalau dapat tahu saya cakap saya ni pemalu.haha


Sekarang ni saya tengah belajar cara membuat bisnes dengan mentor saya. Saya diajar untuk buat Online Marketing. So, mestilah kena guna medium Facebook untuk berbisnes. Blog ni pun salah satu caranya jugak.

Masalahnya sekarang saya ni pemalu. Self-confident rendah pulak tu. Boleh bilang dengan jari berapa kali je saya update status dekat facebook.

Takkan tiba-tiba pulak nak post macam-macam pasal bisnes kat facebook? Lama jugak saya fikir pasal malu ni.

Saya tanya mentor saya pasal ni, mentor saya cakap kalau kita malu nak berbisnes rezeki pun akan malu datang dekat kita. Tersentap sekejap.

Jadi sekarang tindakan saya adalah saya wajib pecahkan tembok malu dan takut untuk berbisnes dalam facebook dan medium social yang lain.

Bila difikirkan balik “kenapa kita hendak malu? Kita mencari rezeki Allah dengan cara yang betul.” Tak perlu risau apa orang kata sebab mereka tak tolong kita dalam mencapai impian dan cita-cita kita pun.

Kalau ada yang masih malu atau takut, cuba tanya diri 'Impian saya lagi besar atau 'pandangan manusia' lagi besar?'


Jika ada yang malu juga untuk berbisnes, mari kita fikirkan sejenak point di bawah ini: (Sumber : Majalah Niaga)

1. Perniagaan Digalakkan Oleh Islam.
Menjalankan perniagaan merupakan kegiatan yang mulia dan baik disisi Islam. Malahan, Rasulullah S.A.W pernah bersabda.

“9/10 daripada harta adalah dari hasil berniaga” – (HR Tarmizi)

2. Perniagaan Sunnah Rasulullah s.a.w

3. Perniagaan dapat membantu tambah nilai dalam hidup orang lain.
Niat kita berbisnes supaya kita dapat membantu menyelesaikan masalah orang lain. Niat untuk lebihkan bersedekah dan zakat. Renungkan, dengan hidup sekarang mampu ke kita bagi manfaat kepada hidup orang lain.


Ok sekarang saya nak share Tips untuk mengatasi rasa malu nak berbisnes.

1. Berdoalah kepada Allah dengan doa yang specifik.
Contohnya, 'Ya Allah, berilah kekuatan kepadaku untuk aku menjalankan bisnes, kurangkan rasa malu aku dan berikan keyakinan diri yang mantap kepadaku. Sesungguhnya Engkaulah sebaik-baik penolong'.

2. Kenali diri sendiri. Buat senarai kelebihan, kekurangan diri sendiri beserta cadangan mengatasi.Tentukan minat anda.

3. Yakin dengan bisnes / produk yang hendak diusahakan. Tambahkan ilmu produk,belajar cara marketing. Pendek kata kalau pelanggan tanya apa pun boleh jawab. Pastikan ada mentor untuk di rujuk ye.

4. Tanya diri sendiri jika orang lain boleh kenapa aku tak boleh? Cabar diri sendiri untuk buat sesuatu yang diluar kebiasaan. Keluar dari zon 'selesa' sekarang.

5. Baca dan dengar pengalaman orang lain. Sebenarnya ramai yang berjaya sekarang ada sifat malu pada permulaannya,tetapi mereka cabar diri buang sifat malu dan rasa takut untuk berbisnes. Baca kisah macam mana mereka bertindak.

Diharapkan apa yang saya kongsikan ini sedikit sebanyak membuka dan mengubah minda anda tentang bisnes. Saya doakan anda kaya dan berjaya.



Ingin menjana pendapatan 4 hingga 5 angka sebulan?
Ingin mendapatkan supplemen yang sesuai untuk anda dan keluarga?
Hubungi saya untuk:-
FREE CONSULTATION
AFFORDABLE PRICE AND
BUSINESS OPPORTUNITY WITH SHAKLEE!!!


Terima Kasih

Thursday, 2 April 2015

Masalah Period Tidak Teratur

Assalamualaikum.

Saya doakan anda yang sedang membaca blog ini sentiasa dilimpahkan rahmat oleh Allah S.W.T.

Ok, kali ni saya nak kongsi pasal kisah haid saya. Be sporting ye wahai kaum lelaki! hee..Malu jugak ni nak cerita, tapi demi kebaikan bersama saya share jugak la.

Saya mengalami masalah kitaran haid tak teratur. Selalu kita dengar, banyak orang selalu datang haid lambat.

Kawan-kawan saya pun, ramai yang selalu mengadu 'eh, kenapa bulan ni aku tak period lagi, dah lebih tiga hari ni?'.


Kitaran haid normal bagi seorang wanita adalah 28 hari. Pengiraannya start dari hari first kita period sampai 28 hari, then bermulanya next period cycle pula.

Tapi, lain pulak saya. Saya selau period seminggu awal dari tarikh bulan lepas. Pelik kan? Kitaran period saya dalam 22 atau 23 hari camtu je.

Tapi saya rasa macam normal ja. Ada ja kawan yang cakap 'bukan kau baru period je ke?',kawan saya pun perasan sampai ada yang duk melawak, 'subur sangat ni'..haha

Saya tak rasa period awal ni tak normal, tapi bila dah kerap sangat jadinya saya pun rasa takut jugak. Jadi mulalah sesi pengkajianku..hee


Sumber di bawah saya ambil dari blog Klinik Keputihan Dr. Salwa (Terima Kasih Dr.)

Berikut adalah 10 antara punca mengapa wanita mengalami haid 2 kali sebulan(haid tidak teratur):

1. Penurunan berat badan yang drastik – ianya boleh menjadikan gangguan hormon dan hormon yang berfungsi menunjukkan tempoh haid bermula telah menunjukkan lebih awal.

2. Senaman yang berlebih-lebihan - Ini juga boleh mengganggu hormon.

3. Tekanan - Peperiksaan, masalah keluarga, masalah kewangan, bercerai , malahan keluar Negara untuk bercuti sekalipun boleh menyebabkan perubahan sementara dalam kitaran haid.

4. Penyakit dan / atau ubat - Beberapa jenis ubatan boleh menjejaskan kitaran haid. Minta nasihat doktor untuk menghentikan sementara atau meminda pengambilan ubat jika ianya difikirkan menganggu kitaran haid.

5.Masalah-masalah uterus seperti polip, sista, fibroid atau ketumbuhan (samada benign atau cancerous).

6. Jangkitan Kelamin- Boleh menyebabkan pendarahan diantara dua haid dan sesetengah wanita tersilap menyangkakan ianya darah haid.

7. Masalah tiroid - Penyakit tiroid boleh menyebabkan penebalan lapisan Rahim dan ini boleh mengakibatkan lebih banyak pendarahan dari biasa.

8. Reaksi kepada kontraseptif - Kadang-kadang pil, suntikan depo provera atau IUD boleh mengakibatkan perubahan dalam kitaran haid.Pil dan IUD juga boleh menyebabkan pendarahan di antara 2 kitaran haid atau dikenali sebagai "breakthrough bleeding" dan wanita mungkin tersilap menyangkakan ianya pendarahan haid.
Kadang-kadang perubahan atau menghentikan kaedah kontrasepsi anda boleh menyebabkan penurunan hormon secara mengejut dan ini boleh mengakibatkan perubahan kepada kitaran haid.

9. Permulaan putus haid – Bagi wanita berumur 45 keatas ianya membawa tanda wanita tersebut bakal melalui menopos.Ianya juga tanda “kilang telur”akan mula ditutup.

Baca point yang atas-atas, saya fikir 'owh, masalah hormon sebenarnya', patu baca lagi bawah seram pulak fikir pasal penyakit-penyakit tuh.

Tapi nak pegi jumpa doktor takut..haha. Jadi saya assume jela, masalah saya ni dikategorikan sebagai masalah hormon tak stabil.

Tahu jela kan kalau period hormon tak stabil ni, habis hilang mood,rosakkan mood orang lain, asyik nak moody fikiran tak tentu ja, malah lagi buruk naik jerawatt!! haishh..sapa pernah jadi camni angkat tangan..hee.

Jadi penyelesaiannya ialah....


Apa GLA Complex ni?

GLA Complex Shaklee merupakan kombinasi minyak borage yang mengandungi asid gamma linolenik (GLA), asid linolenik (LA), minyak bunga matahari dan vitamin E.

Biasanya, asid gamma linolenik digunakan secara tradisional bagi melegakan kesakitan semasa datang haid, sakit kepala, mengatur kitaran haid dan melegakan tanda-tanda putusnya haid.

Pernah dengar kan EPO (Evening Primerose Oil)? Orang cakap perempuan kena ambil EPO untuk kesihatan dalaman dan kecantikan kulit.

Tetapi minyak Borage mengandungi GLA yang lebih tinggi dari EPO iaitu sebanyak 25% berbanding 10% GLA dalam EPO. Bagus ke bagus? Haruslah ambil GLA Complex Shaklee dari EPO kan?

Nak tahu lagi apa yang bestnya GLA compleks ni?

Mencantikkan kulit
Kandungan GLA Complex yang kaya dengan Vitamin E membantu proses pemulihan inflamasi kulit seperti ekzema, alahan, kegatalan, kulit kering, kesan bintik penuaan, memberi tona pada kulit, menghalang kulit dari fungus dan kurap. Ia juga meringankan sakit dan bengkak yang terjadi dari rheumatisma dan artritis. Bonus ni!!

Mencantikkan rambut
GLA Complex Shaklee bukan setakat untuk kesuburan semata-mata. Ia membantu memperbaiki tekstur rambut yang rosak, mengurangkan masalah rambut kering dan masalah rambut gugur.

Melangsingkan tubuh
GLA Complex merendahkan kolestrol LDL, menghalang penambahan berat badan, dan otot wanita secara berperingkat untuk mencapai bentuk badan yang cantik.Dalam diam rupanya bahaya GLA Complex Shaklee membantu untuk perlangsingan badan. Bestnyaa..

Menghalang sel kanser
GLA Complex Shaklee bukan setakat untuk kesuburan je.GLA adalah bersifat anti-oksidan yang meningkatkan sistem imunisasi tubuh, menghalang pertumbuhan sel tumor dan kanser.

Hiperaktif dan austisma (ADD/ADHD)
Terbukti secara klinikal bahawa minyak ikan GLA membantu keadaan kanak-kanak autisma, sukar memberi tumpuan untuk belajar dan hiperaktif.

Wahhh!!! bagusnyaa GLA Complex Shaklee, rugi kalau tak cuba nih.

Ok mari kita tengok testimoni orang yang ambil GLA Complex Shaklee




Semoga selepas ni period saya semakin teratur la ye. InsyaAllah saya yakin dengan produk yang terbukti SELAMAT, SEMULAJADI dan BERKESAN ni.

Jom kita amalkan doa ni sewaktu datang period.




Ingin menjana pendapatan 4 hingga 5 angka sebulan?
Ingin mendapatkan supplemen yang sesuai untuk anda dan keluarga?
Hubungi saya untuk:-
FREE CONSULTATION
AFFORDABLE PRICE AND
BUSINESS OPPORTUNITY WITH SHAKLEE!!!




Terima Kasih

Wednesday, 1 April 2015

Tindakan Disebabkan GST

Assalamualaikum.

Saya doakan anda yang membaca entry ini sentiasa dibawah limpah rahmat Allah S.W.T.

Apa kesan GST kepada anda setakat hari ini?..hee

Memandangkan saya baru sahaja memulakan bisnes, saya ada juga terfikir 'ada lagi ke orang nak beli apa yang aku jual ni?' 'semua orang nak berjimat kot sekarang ni'..eh!! macam-macam lagi la saya fikir.

Kalau asyik berfikir dan berprasangka negatif je memang tak ke mana la kan? Jadi stop berfikir dan mulakan tindakan sekarang. Rezeki Allah sentiasa ada seperti ikan dilautan takkan pernah habis.

Pagi ni, 1 APRIL 2015, saya ada terima write-up dari kawan saya seperti bawah ni tentang GST. Terus terbuka minda saya tentang luasnya rezeki Allah ini. Jemput baca ye.
========================================================================================

Hakikatnya krisis kenaikan harga barang telah berlaku ke atas manusia sejak pada zaman Rasulullah SAW lagi, dan ia telah direkodkan dalam hadis sahih.

Dari Anas bin Malik ra. dia berkata, “Harga barang menjadi mahal pada zaman Nabi SAW, lalu mereka (para sahabat) berkata, ‘Wahai Rasulullah, harga telah menjadi mahal maka tetapkanlah harga untuk kami.’” (Riwayat Abu Dawud)

Peristiwa ini berlaku apabila harga barang di pasar di Madinah naik, maka para sahabat bertemu Rasulullah meminta supaya Baginda menetapkan harga supaya orang-orang miskin dapat membeli barang dengan harga yang mereka mampu. Lalu apa jawab Rasulullah?
Baginda bersabda:

“Sesungguhnya Allah, Dialah yang menetapkan harga itu, Dialah Allah yang melapangkan, Dialah Allah yang menyempitkan, serta Dialah Allah yang memberikan rezeki. Dan sesungguhnya aku berharap agar aku bertemu Allah SWT dalam keadaan tidak ada seorang pun dari kalian yang menuntutku di dalam kezaliman terhadap darah mahupun kezaliman terhadap harta.” (Sahih. Riwayat Abu Daud)

Kenaikan harga barang tidak mengubah rezeki seseorang. Nabi menyatakan bahawa Allah-lah yang melapangkan rezeki seseorang hamba dan Dia juga yang menyempitkan rezeki mana-mana hamba yang dikehendakiNya.

Ini selari dengan firman Allah SWT, “Allah meluaskan rezeki dan menyempitkannya bagi siapa yang Dia kehendaki.” (Al-Ra’d: 26)
“Jika Allah melapangkan rezeki kepada hamba-hambaNya tentulah mereka melampaui batas di muka bumi, tetapi Allah menurunkan apa yang dikehendakiNya dengan ukuran. Sesungguhnya Dia Maha Mengetahui hamba-hambaNya lagi Maha Melihat.” (As-Syura: 27)

Usah khuatir kerana rezeki setiap manusia pasti dicukupkan dan tidak dikurangkan sedikit pun. Kenaikan harga sama sekali tidak mempengaruhi rezeki yang ditetapkan. Ini seperti mana sabda Nabi SAW, “Wahai manusia, sesungguhnya salah seorang kamu tidak akan mati sehingga dia mendapat seluruh rezekinya secara sempurna. Maka janganlah kamu tidak sabar dalam mendapatkan rezeki. Bertakwalah kepada Allah, wahai manusia! Carilah rezeki secara baik, ambillah yang halal dan tinggalkan yang haram.” (Sahih. Riwayat Al-Hakim)

“Ajaibnya urusan orang Mukmin, seluruh urusannya adalah kebaikan dan ini tidak terdapat kecuali pada seorang Mukmin. Jika mendapat kesenangan dia bersyukur dan ini baik baginya, jika ditimpa musibah dia bersabar dan ini juga baik baginya.” (Riwayat Muslim)
JANGAN RISAU DENGAN GST....Allah S.W.T yg beri rezeki bkn makhluk...

=======================================================================================


Sekarang ni kita hanya ada dua pilihan,

1. Kurangkan perbelanjaan
2. Tambahkan pendapatan.

Ramai yang bagi cadangan buat la bisnes, apa-apa bisnes pun tak kisahla. Janji halal la kan.

Cari side income untuk dapatkan duit lebih. Takkan nak merayu dekat bos suruh naikkan gaji pulak, memang kirim salam la..haha.

Tapiiii yang penting belajar dulu buat bisnes. Tak boleh main hentam, peluang untuk rugi memang besar. Dah la kena GST rugi pulak tu..aduhaii.

Belajar lah ILMU bisnes dari MENTOR yang telah terbukti berjaya, insyaAllah anda terpaksa berjaya.

p/s : Saya dah jumpa mentor saya yang hebat dan telah berjaya, jadi kalau anda rasa nak belajar juga dari mentor saya jangan segan silu hubungi saya. Terima Kasih.



Ingin menjana pendapatan 4 hingga 5 angka sebulan?
Ingin mendapatkan supplemen yang sesuai untuk anda dan keluarga?
Hubungi saya untuk:-
FREE CONSULTATION
AFFORDABLE PRICE AND
BUSINESS OPPORTUNITY WITH SHAKLEE!!!







Terima Kasih

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

shahidanajwa.blogspot.com Copyright © 2015 Designed by MaiGraphikDesign