Monday 23 March 2015

Bahaya Kacang Soya

Assalamualaikum

Semoga anda yang membaca blog ini dilimpahi rahmat oleh Allah S.W.T.

Lama dah saya tahu pasal keburukan soya ni. Saya dapat tahu dari kawan-kawan di Facebook yang share dari blog/website. Memandangkan saya ni bukan penggemar soya (nak telan pun tak mampu), jadi saya ambil kisah tak kisah jela pasal hal ni.


Saya ada juga terfikir, 'takkan la tumbuh-tumbuhan semulajadi ciptaan Allah boleh memberi kesan kepada manusia kalau kita makan? macam tak percaya je'. Hurmm..tapi sampai situ jela saya berfikir..hee

Sekarang ni, tiba-tiba tergerak hati nak google pasal bahaya kacang soya. Rata-rata yang saya baca dari blog/website pasal keburukan soya ni adalah artikel yang sama. Tapi tak tahu pulak sumbernya dari mana diorang ambil dan siapa penulisnya pun saya tak dapat cari.

Artikel ini lah yang menjadi viral tentang bahaya kacang soya Kalau rajin dan belum pernah baca, baca lah ye. Tapi terpulang nak percaya atau tidak.
=================================================================================
Nabi SAW mengamalkan pemakanan sunnah seperti kurma, kismis dll.
Tetapi kita telah dipalingkan daripada pemakanan sunnah oleh
golongan tertentu sehingga yg baik tidak diambil, sebaliknya
kita disogokkan oleh musuh Islam dengan matlamat untuk melariskan barangan mereka.

Kita selalu digambar-gemburkan dengan kandungan dan kebaikan
soya yang mengandungi nutrien penting dan protein, tapi kali ni saya nak kongsi sebaliknya.

Hakikatnya, soya sebenarnya mengandungi kandungan bahan kimia
yang berbahaya
. Terutama sekali untuk kaum wanita.

Antara keburukan kacang soya yang dapat saya simpulkan dari pembacaan saya:

Meningkatkan risiko penyakit barah payudara (breast cancer) di kalangan wanita.

Berupaya mempengaruhi dan melembapkan minda/otak.
Punca kepada proses pertumbuhan luar biasa untuk bayi dalam kandungan dan kanak-kanak.

Kajian menunjukkan kacang soya mengandungi satu bahan kimia yang
menyerupai hormon estrogen (yakni hormon wanita). Bahan kimia
ini jika diambil berlebihan mampu mengubah perkembangan seksual
/ sexual development (mungkin mempengaruhi kejantinaan seseorang-kelembutan??).


FAKTA: 2 gelas susu soya sehari, dalam masa sebulan, adalah
cukup untuk mengubah masa kitaran haid wanita!

Kacang soya mengandungi satu susunan fotokimia yang
mengagumkan, dan susunan yang paling menarik ialah satu chemical
bernama isoflavone(sebatian kimia yang dikaji dapat melegakan
symptom menopous, mengelak kanser, memperlahankan kadar
osteoporosis dan mengurangkan risiko penyakit jantung.)

Walaubagaimanapon, kandungan isoflavone ni bukan senang-senang
dapat diekstrak dari kacang soya. Hanya selepas menjalani proses
penapaian (fermentation) yang lengkap, barulah dapat
menghasilkan isoflavone, yang dapat dihadam dengan sempurna
dalam sistem penghadaman manusia. Dalam erti kata lain, kacang
soya yang tidak menjalani proses penapaian sempurna, mempunyai
kurang kandungan isoflavone dan tidak sesuai untuk diminum.

Kacang soya juga mengandungi perencat enzim yang menghalang
penyerapan tripsin dan enzim lain yang diperlukan tubuh untuk
proses penghadaman. Proses memasak yang biasa tak mampu nak
mendeaktifkan perencat enzim ini.
Keadaan ini sangat berbahaya kerana boleh menyebabkan gastric, kekurangan protein dan asid amino.

Secara semulajadinya, semua kekacang mempunyai satu bahan kimia
bernama phytic acid yang merupakan satu bahan anti-nutrien.
Begitu juga dengan kacang soya. Malah, kandungan bahan ini dalam
kacang soya adalah lebih berbanding kekacang lain.


Kacang soya juga mengandungi bahan kimia hemagluttinin (4) dan
perencat tripsin yang merencatkan pertumbuhan manusia (di
peringkat kanak-kanak). Bahan ini dapat di deaktifkan dengan
proses penapaian. Antara produk dari kacang soya yang menjalani proses penapaian ialah tempe .
Tapi, bagi sesetengah produk soya, contoh air soya dan tofu,
sebatian perencat ini masih wujud, walaupun sedikit.


Keadaan ini juga bukan satu berita baik untuk kanak-kanak yang
mengambil susu berasakan soya. Sesetengah ibu bapa menggantikan
susu tepung (susu lembu) dengan susu berasaskan soya, tapi ia bukanlah sebaik yang disangka.

Menurut Dr Jill Shneider, Prof Madya Sains & Biologi di Lehigh
University, Betlehem, Pensylvania, bayi yang alergik kepada susu
lembu tapi diberi susu berasaskan soya merupakan satu keadaan yang berbahaya.

Satu kajian makmal dibuat ke atas tikus putih menunjukkan
isoflavone yang bertindak sebagai hormone estrogen dalam kacang
soya mampu mempercepatkan proses tumbesaran tikus makmal.

Chemical ni kurang baik untuk bayi kerana ia bertindak seperti
estrogen yang mengawal pertumbuhan lelaki dan wanita dewasa.
Senang cakap, seolah-olah menggalakkan ia bayi membesar lebih cepat dari kadar yang sepatutnya.

FAKTA: Dikatakan, bayi yang diberi minum susu berasaskan soya
menghadam phytoestrogen dari kacang soya, seolah-olah bayi
tersebut menerima 5 biji pil perancang dalam sehari! Pergh!

FAKTA: Pada 1991, penyelidik Jepun melaporkan bahawa penggunaan
soya serendah 30 gram sehari atau 2 sudu makan, untuk sebulan,
boleh menyumbang kepada peningkatan hormone tiroid, yang menyebabkan kanser tiroid.

Oleh itu kembalilah kepada pemakanan sunnah melibatkan jenis makanan dan cara pemakanan.

MENJANA KESIHATAN MENGIKUT SUNNAH SEBELUM TERLAMBAT
=======================================================================

Apa macam boleh percaya ke? terpulang pada penilaian dan ilmu di dada masing-masing.


Awal-awal perenggan dalam artikel ni dah tulis pasal ada musuh islam nak perbodohkan kita dan nak melariskan product mereka. Masalahnya kalau ada kajian dan bukti yang kukuh, memang kita patut percaya tapi takdalah pulak kan.(Sesiapa yang ada terjumpa jemputlah share dengan saya)

Lepas tu ada pula tulis pasal soya ada bahan kimia yang berbahaya. BAHAN KIMIA BERBAHAYA? DARI TUMBUHAN? . Macam pelikk ja. Meh baca dari mana chemicals dalam makanan ni datang sebenarnya.

1. Bahan kimia digunakan di dalam pesticides(racun) dan baja keatas tumbuh-tumbuhan
2. Bahan kimia digunakan ketika penghasilan makanan
3. Bahan kimia terhasil ketika pemprosesan makanan
4. Bahan kimia terhasil dari bahan cemar ktika pengendalian makanan

Anda boleh baca lebih lanjut tentang di sini Where do the Chemicals in our food come from?

Tak tahu pulak saya kalau dalam tumbuhan tu sendiri ada bahan kimia yang berbahaya. (Mohon emel saya kalau anda ada sumber bukti yang kukuh pasal ini..hee)

Kesimpulan yang dapat saya buat ialah, jangan salahkan ibu mengandung, eh!! soya ni tak bahaya kalau dia tumbuh semulajadi dan bebas dari sebarang bahan kimia ketika proses penanaman mahupun pemprosesan.

Yang bahayanya apabila manusia yang tamak haloba dan ingin mengaut keuntungan yang cepat telah memanipulasikan tanaman soya ni dengan mengubah genetik semulajadi soya (Genetically Modified Organism-GMO) dan menggunakan bahan kimia supaya kacang soya yang terhasil lebih banyak dan cepat.

So, sebelum anda mengambil soya, penting untuk anda baca dulu apa yang tertulis dibawah ini dan pastikan soya yang anda ambil itu memenuhi kriteria-kriteria dibawah untuk mengelakkan anda terkena penyakit-penyakit berbahaya seperti yang digembar-gemburkan di dalam artikel di atas.

  • Kacang soya itu sendiri mesti tumbuh membesar secara organic 
    Kenapa soybeans mesti ditanam secara organic….sebab kajian penananam secara kimia (bukan organic) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan.. Dan dari segi kajian..sudah terbukti ada hubungkait antara cancer dan nitrates.. Jadi amatla penting pesticides, fungicides, and herbicides tidak digunakan disepanjang proses pembesaran soybeans ni.   
  • Soybean tu mestilan Non GMO ( tak dihasilkan secara genetic) 
    Kenapa soy protein mestilah non genetik engineered?sebab secara umumnya..soybean yang dari jenis genetic ni adalah murah utk dihasilkan (ni lebih kurang vitamin sintetik danvitamin natural..)…dan kebanyakkan syarikat akan mencari cara utk menjimatkan kos..dan semestinya menggunakan soybean yg dihasilkan secara genetic. Dr. Louis J. Pribyl, a Brazilian government scientist menekankan yang berdasarkan kajian... toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan didalam sel tumbuhan   
  • Soy Protin tu mesti mengandungi 9 asid amino perlu  
    Ni ciri yang amat penting..Badan memerlukan kesemua 9 ni untuk menghasilkan hormone,jus penghadaman,antibodi, enzyme. If one essential amino acid is missing, the immune system can be depressed 30%, and many important body functions are delayed or stopped.   
  • Dalam proses pembuatan soy isolate, soyflakes mesti dibersihkan dgn air bukan dgn alcohol 
    Alcohol tu haram yelah satu hal gak ..tapi kalau dicuci dgn alcohol..ianya akan memusnahkan kandungan isoflavone..... up to 88%! Sedanglan isoflavone itu diperlukan utk mengurangkan risiko cancer paru2,etc..Isoflavones juga bermanfaat dlm penyeimbangan hormon dan menaikkan berat tulang   
  • Bahan anti-thyroid/anti-growth substance mesti disingkirkan 
    Soy yang mentah mengandungi "anti-growth", "anti-tyrosine" substance. sedangkan kalau kekurangan bahan2 ni akan menyebabkan low blood pressure, low body temperature, and restless leg syndrome. Find a brand that uses an extracting process that removes this substance, yet keeps the soy in a raw form in order to maintain the HIGHEST LEVEL OF AMINO ACIDS and ISOFLAVONES which are very sensitive to heat.    
  • Proses pembuatan soy protein sebaiknya tanpa pemanasan 
    Amino acids sgt sensitive dgn suhu yg panas.. In some studies, cooking protein has been shown to destroy up to 50% of some ESSENTIAL AMINO ACIDS. If an individual consistently consumes a diet that is lacking in all of the essential amino acids, inadequate brain development and hormones, or other body tissue development can be the result   
  • Soy isolate itu mesti ditambah dgn unsur calcium..kenapa? 
    Kajian /artikel melaporkan bahawa serbuk soy adalah sangat berasid dan boleh mnyebabkan kerapuhan tulang.Dan oleh yg denikian unsur calcium yang secukupnya mesti ditambah dalam soy protein tu untuk meneutralkan kembali serbuk soy tu.Kebanyakan pengusaha/pengeluar protin tidak menambah cukup kalsium   

Anda boleh baca tentang kelebihan Energising Soy Protein di sini ( ESP Shaklee Terbaik)

Ingin mendapatkan supplemen yang sesuai untuk anda dan keluarga?
Hubungi saya untuk:-
FREE CONSULTATION
AFFORDABLE PRICE AND
BUSINESS OPPORTUNITY WITH SHAKLEE!!!


Terima Kasih

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

shahidanajwa.blogspot.com Copyright © 2015 Designed by MaiGraphikDesign